Recept: Boerenkool- wortelstamppot met dadelchutney

Ken je die reclame van de Lidl, waarin het ene meisje aan de ander vraagt wat ze gaan eten en dat dan elke keer het antwoord ‘stamppot’ is? Die vind ik zo leuk :). Nu heeft Lidl een aantal kookboeken met alleen maar stamppotten en ik heb daar ook een exemplaar van. ‘Heel Holland stampt 2’ heet het kookboek en er staan een heleboel verschillende en ook verrassende, originele stamppot-recepten in. Ik bladerde het boek afgelopen week door en kwam zo bij de ‘boerenkool-wortelstamppot met dadelchutney’. Wat een vreemde combinatie dacht ik, maar ook dat het wel eens lekker kon smaken bij elkaar. En zo kwam dit recept dus op ons weekmenu terecht.

 Benodigdheden, 4 personen:

Voor de stamppot: 1 kg aardappels – 4 wortels – zout en peper – 500 gram gesneden boerenkool (1 zak) – 2 rookworsten – 75 ml melk. Voor de chutney: 2 uien, gesnipperd – 1 el olijfolie – 250 kastanjechampignons (1 bakje), in kleine blokjes – 125 gram gerookte spekblokjes – 2 el balsamicoazijn – 2 el appelstroop – 125 g dadels (1/2 bakje), in kleine stukjes – 1 peer, geschild en in kleine blokjes.

Het recept:

  1. Schil de aardappels en wortels, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook ze in een ruime pan met een flinke laag koud water en wat zout afgedekt in in ca. 20 minuten gaar.
  2. Breng een laagje water met wat zout aan de kook en kook hierin de boerenkool in ca. 10 minuten beetgaar. Verwarm de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Fruit voor de chutney de uien in de olijfolie glazig. Bak de champignons en de spekjes een paar minuten mee. Blus af met de balsamicoazijn, voeg de appelstroop en dadels toe en laat enkele minuten pruttelen. Warm de blokjes peer even mee en breng de chutney op smaak met zout en peper.
  4. Giet de aardappels en wortels af, zet de pan nog even terug op laag vuur en stoom de aardappels in 1/2 minuut droog. Giet de boerenkool af en voeg toe. Voeg de melk toe en breng aan de kook. Zet het vuur uit en stamp de groenten met de stamper tot een grove puree. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  5. Snijd de rookworsten in plakjes. Serveer de stamppot met de chutney en de plakjes rookworst.

dsc_2583

Voor dit recept hebben Jacco en ik best een tijdje in de keuken gestaan. In het schillen van de aardappelen en wortels en het snijden van de uien, champignons en dadels gaat best wat tijd zitten, dus je moet wel op tijd beginnen. Maar het resultaat is het echt waard! Een heerlijke stamppot die weer eens wat anders is dan anders. Smakelijk!

Heb jij dit recept ook gemaakt? Wat vond je er van? Wat is jullie lievelings- stamppot?  Laat het me weten in een reactie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s