Spelen met beeld

Een wandeling in het voormalige Land van Ooit

Tijdens onze wandeling door het voormalige Land van Ooit afgelopen week heb ik ’n goeie 350 foto’s gemaakt. En als ik iets zie of vind wat ik wil fotograferen ben ik daar meestal wel even mee bezig. Dan maak ik zoveel foto’s van dat ene uitzicht of die ene boom om juist net het mooiste beeld te krijgen wat mogelijk is. Dan let ik op compositie, maar ook op lichtinval en scherpte. Alle instellingen van mijn camera moeten dan goed worden ingesteld. Voor mijn twee Nikon-lenzen heb ik polarisatiefilters gekocht. Een polarisatiefilter zorgt voor minder reflectie en betere kleuren.

Zo kwamen we tijdens onze wandeling langs het oude theatertje van Sap de Aardwortel. Al die houten bankjes staan er nog en dat zou wel eens een interessant beeld kunnen zijn, dus ik stapte op de houten vloer (die overigens mega glad is waardoor ik bijna op mijn snufferd ging)  waar al die bankjes op staan en ging in hurkpositie zitten. Hieronder de eerste foto die ik maakte:

DSC_8801

Heel donker en ook heel saai vind ik zelf. Hier kan meer mee dacht ik. Dus ik nam de volgende foto vanuit een ander perspectief:

DSC_8803

Ik heb de foto iets verder naar de grond gewezen genomen. Zo komen de herfstblaadjes die daar op de grond liggen wat meer in beeld en ook is deze foto wat lichter. Maar nog steeds niet wat ik wilde.

Spelen met het polarisatiefilter

‘Even een testje met het polarisatiefilter’, was mijn volgende idee. Het verschil was wel heel duidelijk!

 

Links zie je reflectie en oogt het beeld wat koud door de kleuren. Rechts, waarbij ik aan het polarisatie filter heb gedraaid, zijn de reflecties weg en oogt de foto veel warmer. Eigenlijk vind ik beide foto’s wel iets hebben. Nog een testje, met een iets andere compositie.

 

Wat een verschil, gaaf! Ik denk nu wel een mooie compositie te hebben en stap even uit het theatertje. Ik probeer nog even iets anders tussendoor.

DSC_8813

Ik maak ook een aantal foto’s vanuit dit perspectief en speel ook hier even met het polarisatie filter, maar ik besluit dat ik toch nog meer uit mijn vorige beelden wil halen. Dus ik stap weer voorzichtig in het theatertje.

DSC_8827

De eerdere foto’s die ik maakte waren vanuit hurkstand gemaakt. Deze foto maakte ik staand. ‘Ja gaaf!’, dacht ik. Het polarisatiefilter stond nog op de stand waarbij de reflecties worden weggehaald. Eventjes draaien om te zien wat die andere stand voor beeld oplevert vanuit staande positie:

DSC_8828

Ja, hebbes! Dit vind ik echt een gaaf beeld. Het doet wat mistroostig aan, maar ik vind het licht en de kleuren ontzettend mooi. En vooral ook door de herhaling van die bankjes in een bijna eindeloos ritme in combinatie met de lijnen van de houten planken onder die bankjes, vind ik het beeld heel interessant.

Hieronder het uiteindelijke resultaat na een kleine bewerking van de ‘kleur niveaus’ in het programma Gimp (een soort Photoshop, maar dan gratis ;)). Ook heb ik de foto ietwat bijgesneden, waardoor het bovenste gedeelte met de rommelige groene struiken bijna helemaal wegvalt.

DSC_8828 niveau bewerkt bijsnijden

Wat vinden jullie? Het is toch net of de spotlights weer schijnen in dit kleine theatertje? Dit is zeker een van mijn favoriete foto’s van afgelopen week!

Kunnen jullie ook zo opgaan in fotograferen? Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

4 gedachten over “Spelen met beeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s