Oma’s spreuken en gezegdes

Ik beschouw mijn oma als een echte typische oma. Misschien komt het door haar uiterlijk, of door dat ze iedereen altijd zoveel mogelijk koeken en snoep probeert aan te smeren, of door haar nooit veranderende interieur. Zo heeft ze al zolang ik weet een dik tafelkleed op tafel, (het lijkt wel een tapijt), sjieke kopjes met schoteltjes (geen een is er hetzelfde), vloerbedekking in de woonkamer en van die lichtbruine tegels in de keuken, zware houten kasten in de woonkamer met delfblauwe vazen/borden/kopjes en een tafelzeil met kippen in de keuken.

Maar bovenal heeft mijn oma altijd van die spreuken of gezegdes die zo juist en waar zijn dat er geen speld tussen te krijgen is. En omdat ze laatst een gezegde zei die ik zรณ waar vind, heb ik besloten wat van die spreuken en gezegdes van mijn oma met jullie te delen.

Niet het vele is goed, maar het goede is veel.

Laatst was ik bij mijn oma op bezoek en op een gegeven moment zei ze het volgende gezegde; ‘Niet het vele is goed, maar het goede is veel’. En dat gezegde spreekt mij zo aan, ik vind het zo juist, zo waar en ook zo bij Jacco en mij passen. Waarom ik dat zo bij ons vind passen probeer ik net te omschrijven, maar het lukt me niet. Het is een gevoel en ik denk dat veel vrienden, en ook familie het kunnen beamen dat dit gezegde echt bij ons past. Wij zijn gelukkig met ons gezinnetje, en veel hebben we daar niet voor nodig.

Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet het onkruid bij een ander niet.

Oftewel: bemoei je met je eigen zaken. Deze roept mijn oma al zolang ik me kan herinneren. Klassiekertje! (Maar dat zijn ze natuurlijk allemaal ;))

Regen of mot, of de haan kapot.

Het schijnt zo te zijn dat een haan iedere ochtend kraait. Behalve als het regent, of motregent, of miezert, of wat dan ook. Dus als de haan niet kraait dan is het ‘regen of mot’, of:ย  ‘de haan is kapot’. Toen ik hem voor het eerst hoorde heb ik er goed om gelachen haha! Leuke spreuk! Ik kan hem overigens ook nergens terug vinden op internet, dus het kan zomaar zijn dat ze hem zelf heeft verzonnen. Mijn oma heeft daar wel een talent voor. Zo is ze ook erg goed in rijmen (mega handig zo in de sinterkerst-tijd).

Laat niet voor het aangenaam verpozen, de schillen achter en de lege dozen.

Ook deze heb ik in mijn kindertijd al vaak gehoord. Oftewel; leuk dat je er bent, maar ruim ook je speelgoed/rommel/zooi weer op. Als ik deze spreuk online opzoek, kom ik op een website van de ANWB die met een iets ander gezegde een reclame affiche hebben gemaakt in de jaren 60. Mijn oma zal het in de loop der jaren wel naar haar eigen hand hebben gezet.

Ik weet zeker dat ze er nog veel meer heeft, maar ik kan er nu niet op komen. Als ik binnenkort weer bij mijn oma op bezoek ben zal ik er eens naar vragen en deze blog dan aanvullen met nieuwe spreuken/gezegdes.

Hebben jullie ook zo’n oma of opa die van die typische gezegdes hebben? Ik ben erg benieuwd, deel ze hieronder in de reacties ๐Ÿ™‚

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s