Fotograferen in de sneeuw

Gisteren viel er in het hele land een dik pak sneeuw en omdat sneeuw in Nederland vaak maar van korte duur is, wilde ik er optimaal gebruik van maken door te fotograferen. Hoe ging me dat af? Aan de hand van tips die ik las op de website van Laura Vink en CameraNu stelde ik mijn camera in en begon aan dit ‘nieuwe avontuur’, vanuit de woonkamer, vanachter het raam… 

Pyjamadag

Oké, echt helemaal optimaal heb ik die sneeuw niet benut. Als ik echt heel serieus zou zijn geweest, zou ik me goed hebben ingepakt, in de auto zijn gesprongen en naar de duinen zijn gereden voor wat mooie landschapsfoto’s. Maar ik had een pyjamadag ingelast en het was binnen zo lekker warm en cosy, dus ik zag het niet zitten om bewust de kou en nattigheid op te zoeken. En ze gaven ook nog eens kans op windstoten aan, dus ik had smoesjes genoeg voor mezelf om binnen te blijven. Onze tuin kleurde namelijk ook heel mooi wit en daar zou ik vast ook mooie kiekjes van kunnen schieten. En omdat ik vorige week de mezenbollen en het vogelhuisje weer uit de schuur had getrokken, waren er ook nog eens genoeg vogels in de tuin die ik op de gevoelige plaat kon vastleggen. Genoeg keuze aan onderwerp dus.

DSC_9298

Scherptediepte

Ik stelde de witbalans in op schaduw, omdat dat de witte kleur van de sneeuw beter tot zijn recht zou laten komen. Foto’s van sneeuw hebben vaak namelijk een blauwe gloed over zich. Door de witbalans in te stellen op bijvoorbeeld ‘schaduw’ geef je het beeld een ‘warmere’ kleur en is de sneeuw witter (zoals het in het echt ook is).

DSC_9321

Een ondergesneeuwd takje van onze druivenstruik. Leuk zo met die sneeuwvlokken op de achtergrond. Door een klein diafragma getal te kiezen (f5.6) krijg je een kleine ‘scherptediepte‘, wat ik altijd een leuk effect vind en waar je veel mee kan spelen. Zo kun je de voorgrond scherp maken met een onscherpe achtergrond, of andersom. Hieronder een ander voorbeeld.

DSC_9410DSC_9411

Bij de eerste foto heb ik scherp gesteld op het bloemetje en bij de onderste op de dooiende sneeuw op het takje. Met een klein diafragma-getal, en dus een grote diafragma opening kun je heel precies op een klein onderwerp scherpstellen. Zo lijkt je onderwerp los te komen van de achtergrond.

Sluitertijd

DSC_9325

In de A-stand op mijn camera kan ik het diafragma getal aanpassen en aan de hand daarvan wordt de sluitertijd automatisch aangepast, zodat er lang genoeg licht op de sensor valt voor een goed belichte foto. Nu stelde mijn camera bij een diafragma van f5 een sluitertijd van 1/13 sec in en kreeg ik bovenstaand beeld. Omdat dat een relatief lange sluitertijd is (zeker zonder standaard) is het beeld onscherp geworden, maar ik vond het effect van de vallende sneeuw wel mooi en daar wilde ik dus wat meer mee experimenteren. Nu heb ik alleen nog geen statief en moet dus vanuit de losse hand fotograferen, en ik snap nog niet precies wat nu de juiste diafragma- en belichtings- instellingen zijn om met een lange sluitertijd te fotograferen. Ik deed dus maar wat en onderstaande foto’s zijn het resultaat.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Oké, te donker, te licht, te bewogen.. Totaal mislukt, op naar het volgende: vogeltjes.

Vogels

Wij hebben het geluk dat er bij ons in de tuin enorm veel verschillende vogels komen. Zo zijn er mezen, mussen, vinken, groenlingen, duiven (allerlei verschillende), eksters, kraaien, vlaamse gaaien (meestal een, maar soms met zijn tweeën), roodborstjes en natuurlijk merels. En noem me een nerd, maar ik vind het echt heel leuk om naar al die verschillende vogeltjes te kijken. Die wilde ik dus ook fotograferen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Oke, dit werkt niet vanachter het raam. Je ziet er de spiegeling soms door en het beeld wordt niet scherp. Ik moet toch echt naar buiten. Dan maar m’n winterjas aan en met m’n huissloffen in mijn schoenen en met joggingbroek aan naar buiten. Tja je moet er iets voor overhebben.. 😉

cof

En los

Brrr, snel door de sneeuw naar de overkapping waar ik droog kan staan, want het sneeuwde nog goed door op dat moment en ik heb geen beschermende kap of hoes voor mijn camera.

Zo, ik ben buiten, nu kan ik los gaan met fotograferen. Maar ik had de vogeltjes natuurlijk weggejaagd.. Gelukkig zat er nog een dikke merel op de schutting en voor die mij in de gaten had, heb ik hem snel vastgelegd.

DSC_9395

En weg was ook de merel. Vogeltjes gingen het niet meer worden, dus dan maar wat anders. Ik hou ook erg van kleine details (zoals bovenstaande foto’s met dat enkele verdorde bloemetje). Ik fotografeerde dus even lekker in het rond 🙂

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bewerken op de computer

Het werd toch wel erg koud in mijn pyjama-winter-outfit dus ik ben na twintig minuten ongeveer weer naar binnen gegaan. Op mijn laptop bekeek ik mijn foto’s en zag dat er over veel foto’s geen blauwe, maar juist een oranje gloed lag. Ik vond het allemaal wat té warm lijken en dat vind ik nou ook weer niet passen bij sneeuwige winterfoto’s. Dat heb ik dus heel simpel aangepast in Gimp via ‘automatische witbalans’. De kleuren in de foto worden dan automatisch aangepast naar een, volgens het programma geschikte kleurtemperatuur (en of het allemaal ook zo klopt als ik het zeg weet ik niet, maar ik heb begrepen dat het zo ongeveer werkt ;)). Dat gaf onderstaand resultaat:

DSC_9422

Originele foto, zonder bewerking. Ik vind dit overigens een erg mooi en sierlijk beeld.

 

DSC_9422.wb-auto

Bij deze foto heb ik de witbalans op ‘automatisch’ gezet. Het beeld is ineens een stuk frisser en oogt koeler, precies wat de bedoeling is en wat ik ook mooier vind.

DSC_9422.wb-auto.contrast

Vervolgens heb ik de helderheid en het contrast nog lichtjes wat aangepast, maar ik denk dat ik het daarmee een beetje overdone heb en dat ik met het middelste beeld van deze drie het meest tevreden ben. Wat vinden jullie?

Hoe is het me vergaan?

Conclusie; ik denk dat ik de tips van Laura Vink en CameraNu beter had kunnen benutten en me er beter in had moeten lezen. Aan de andere kant denk ik ook dat die tips vooral handig zijn voor landschapsfotografie in de sneeuw, en daar heb ik me niet mee beziggehouden. Toch vind ik dat ik best wat leuke foto’s heb gemaakt en zal ik proberen om de volgende keer als het sneeuwt mezelf over de kou en nattigheid heen te zetten en echt de duinen of bossen in te gaan voor wat mooie landschapsfoto’s.

Tot slot mijn favoriete foto van gisteren:

Jacco Evi raam sneeuw

Donker, onscherp en met veel ruis, maar wel het mooiste beeld wat er is van de twee belangrijkste mensen in mijn leven!

Ben jij er gisteren wel op uit geweest om te fotograferen in de sneeuw? En hoe is dat gegaan? Laat het me weten in een reactie 🙂

 

Een gedachte over “Fotograferen in de sneeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s