5x Wat ik als moeder nooit zou doen, maar toch doe

Je kent ze wel, die artikelen waarin moeders omschrijven wat voor voornemens over het opvoeden ze hadden voordat ze moeder werden, maar die ze nu toch anders doen. Daar komt er vandaag nog eentje van bij, namelijk die van mij.

Altijd met Evi mee eten, samen aan tafel

Ik nam me voordat ik moeder werd voor om tijdens de verschillende eetmomenten overdag altijd bij Evi aan tafel te gaan zitten en dan ook zelf mijn boterhammen, fruit of avondeten te eten. Nou dat gebeurt dus echt niet altijd zo. Wanneer Evi in de ochtend haar boterhammen krijgt, zit ze even vast in haar stoel en kan ze geen kant op. Handig, want dan kan ik bijvoorbeeld nog even snel de vaatwasser leegruimen. Evi vindt de vaatwasser namelijk heel interessant en als ik die uitruim moet ik haar er continu van weghalen. Ze leunt op de rekjes en er staan messen in, dus ze mag er gewoon niet aankomen van ons. Niet dat zij zich iets van ons ge-‘nee!’ aantrekt, met als gevolg dat ik wel 17 keer op en neer naar de woonkamer loop met Evi onder mijn armen om haar weg te zetten. Fijn voor de stappenteller, maar het duurt zo wel heel lang voordat ik de vaatwasser heb uitgeruimd. Dus dan stel ik mijn eigen ontbijt even uit en geef Evi haar boterhammen, terwijl ik binnen 5 minuten de vaatwasser heb uitgeruimd.

Consequent zijn, niet haar zin geven als ze huilt

Dit is toch wel een van de belangrijkste punten van de hele opvoeding als je dat zo overal leest. En daar ben ik het ook wel mee eens hoor, maar helaas lukt het niet altijd om even consequent te zijn. Zo was Evi vanochtend haar boterhammen aan het eten en ze bleef maar mopperen tot ik me ineens bedacht dat ze wel eens dorst zou kunnen hebben (echt, het zou zoveel makkelijker zijn als ze al kon praten..). Terwijl ze aan het eten was, zet ik haar haar drinkbeker met wat water voor. Het blijkt inderdaad dat ze dorst had, want ze pakt ze beker meteen bij de oren, werkt het stuk boterham waar ze op aan het knauwen was vakkundig naar buiten en wil gaan drinken. Maar ho eens even, dat wil ik dus niet hebben, dat zomaar uit de mond laten vallen van je eten. Dus ik pak de beker water af, zonder dat ze een slok heeft genomen en wijs naar de zompige boterham die op haar tafeltje ligt, “Eerst die opeten dame!”, waarop ze in een enorme huilbui uitbarst. Oeps, ze heeft echt heel erge dorst (slechte moeder!). Ik wil aan de ene kant meteen haar water geven, maar aan de andere kant wil ik ook dat ze leert dat ze geen eten uit haar mond mag laten vallen en dat ze dat stukje boterham eerst op moet eten. En ik wil laten zien dat ze met dat gehuil niks voor elkaar krijgt.. Beetje teveel ineens misschien en ze moppert al even. Dus ik heb haar na een kort, maar krachtige huilbui haar water gegeven.

Nu is dit maar een klein voorbeeld, maar er zijn meerdere momenten dat ik niet consequent kan blijven, omdat ik zelf niet doorheb wat Evi wil, of simpelweg omdat ik geen zin heb ik een huilbui. Kennen jullie vast wel toch?

Hele avonden knuffelen en kroelen met je kind

Toen Evi nog niet was geboren, vond ik het altijd jammer en een beetje raar als vrienden van ons hun kind ’s avonds gewoon op tijd op bed legden. “Hij is toch nog niet moe? Laat hem toch nog even opblijven, lekker knuffelen en spelen met hem. Het is niet zo dat hij morgen naar school moet”. Dat waren toen een aantal van mijn gedachten.. Ja ik weet het, stom gedacht.

Maar ik dacht echt dat ik, als ik eenmaal moeder zou zijn, de hele avond met mijn kleine zou willen spelen, knuffelen en kroelen. Dan slaapt ze maar bij mij, lekker op de bank. En toen Evi nog een klein baby’tje was deed ik dat ook wel eens, maar eerlijk, ik vind het heerlijk als ze nu gewoon om 19u naar bed gaat. Ik ben de hele dag al met Evi in de weer, als ik niet aan het werk ben. Superleuk hoor, en ik speel en knuffel dan genoeg met haar, maar het is ook echt fijn als ze eenmaal op bed ligt. Dan hebben Jacco en ik nog de hele avond voor onszelf, wat echt een luxe is! Weer een voornemen aan flarden dus.

Niet met je telefoon bezig zijn bij je kind

Ik zal het maar meteen opbiechten, ik doe het wel. En ook te veel. Dat moet minder, want ik heb er echt een hekel aan en het is zo nutteloos! Die tijd kan ik dus beter besteden door bijvoorbeeld met Evi te gaan spelen, wandelen of kroelen. Punt van verbetering dus, waar ik echt op wil gaan letten de komende tijd! Hebben jullie ook last van nutteloos geswipe op je telefoon waar je kind bij is? Of leggen jullie je telefoon makkelijk weg?

Iedere dag voorlezen

Voorlezen vind ik echt heel belangrijk. Zelf was ik vroeger gek op lezen en heb ik de halve bibliotheek gelezen en kon ik uren ‘verdwalen’ in een boek, heerlijk. Dat wil ik ook graag voor Evi En het is ook gewoon supergoed voor de taalontwikkeling. Dus ik ga mijn kind iedere dag voorlezen, dacht ik.

In de praktijk: ik lees Evi maar weinig voor. Toen ze zo’n vier maanden oud was heb ik langs haar bed gezeten en een verhaaltje van ‘Otje’ voorgelezen, what was I thinking? Dat snapt ze toch nog helemaal niet, ze is nog maar een ieniemienie baby. In de bieb heb ik vervolgens een speciaal zwart-wit boekje voor baby’s gehaald en haar daar mee laten spelen, en ik benoemde dan de verschillende dingen die in dat boekje stonden, zodat ik met haar dat boekje ‘las’. Nu doe ik dat soms ook met prentenboeken, maar meestal wil ze liever zelf het boek open en dicht doen, dan dat ze rustig blijft luisteren en dan geef ik het na een paar minuten maar op. Ach, ik probeer het wel, alleen nog niet iedere dag.

Dit waren mijn voornemens voor als ik moeder zou worden. Wat namen jullie je voor wat je nu ook anders doet? Ik ben heel benieuwd! 🙂

2 gedachten over “5x Wat ik als moeder nooit zou doen, maar toch doe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s