Opschepperige mama?

Hoera, Evi loopt! Deze mama is zo trots als een pauw! Maar wanneer ik vertel dat Evi al vanaf het eerste moment de hele kamer door loopt, alsof ze al weken niets anders doet, voelt het toch een beetje als opscheppen..

Iets is er anders

Afgelopen zondag ben ik in de ochtend gaan sporten en ik kwam precies op tijd thuis om Evi’s eerste losse pasjes te zien. Ik zag iets aan haar wat anders was.. ze liep los. Wauw wauw wauw riep ik uit in tonen die ik tot nu toe nog niet had gehaald en ik bleef Jacco maar aantikken tot hij het ook zag. Tot nu toe liep Evi al langs de bank en salontafel, langs ons als wij weer eens languit op de grond lagen om haar te entertainen en zelfs de kinderstoel van de Ikea diende als loopwagentje en werd de hele kamer en keuken doorgeschoven, maar loslopen had ze tot nu toe nog niet gedaan. Mega trots was (en ben) ik dus ook nu ze dat ineens kan. En dat loslopen doet ze al meteen heel goed. Ik bedoel, we weten niet wat we zien..

Opschepperij

Maar wat is dat toch, dat gevoel wat ik krijg als ik trots vertel dat Evi al meteen de hele kamer doorloopt, zelf omdraait en er ook nog een klein dansje ingooit? Toen ik het vertelde tegen een vriend voelde het als opscheppen. Alsof ik er een wedstrijd van maakte over welke afstand onze kleine smurf al zelfstandig waggelend af kan leggen. ‘Het is echt zo, Evi laat nog eens zien!’

Ik heb er wel eens vaker last van, van dat gevoel van opscheppen. Ik krijg dat ook als mensen opmerken dat Evi altijd zo vrolijk is, en zo makkelijk. En ook als ik vertel dat Evi 9 van de 10 nachten doorslaapt, al vanaf dat ze 10 weken is. Het voelt op de een of andere manier niet altijd goed om te vertellen, zeker niet als het bij een ander juist heel anders gaat, en vaak zeg ik er dan ook iets bij als: ‘Nou ze kan ook goed boeven hoor! En ze kan ook flink mopperen. En we liggen ook wel eens 2,5 uur in de nacht wakker hoor!’ om haar ‘perfecte-kind-imago’ soort van te compenseren met ‘duivels-kinder-gedrag’.. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Onzeker

Voordat ik moeder werd heb ik wel 1000x gezegd dat ik hoop nooit zo’n opschepperige moeder te worden die de prestaties van haar kind continu vergelijkt met die van een ander. Nu ik eenmaal moeder ben merk ik dat ik enorm trots kan zijn om de kleinste dingen. Evi die kruipt, Evi die uit zichzelf gaat zitten, Evi die in haar handjes klapt, alles vind ik knap. Maar ik merk ook dat ik onbewust en ongewild Evi’s ontwikkeling vergelijk met andere kinderen van haar leeftijd en dat ik daar wel eens onzeker van word, terwijl ze prima op schema ligt. En ik zeg ook altijd tegen mezelf dat ik me niks van een ander moet aantrekken, want over 18 jaar staan ze allemaal met elkaar in de kroeg en kunnen ze allemaal lopen en zelf hun jas aantrekken. Tegenstrijdige gedachtes dus, die ik maar eens los moet gaan laten.

Let it go

Vanaf nu ga ik dus proberen die gevoelens van opschepperij los te laten en juist vol trots vertellen over alle sprongetjes en ontwikkelingen die Evi doormaakt, zonder compenserende woorden en zonder te vergelijken met een ander, want ik ben ook echt mega trots op ons kleine meisje en ze doet het ook nog eens super goed! Dus bij deze: Ja, Evi is bijna altijd vrolijk. Ja, Evi slaapt 9 van de 10 nachten door en wordt vaak pas rond 09:00u wakker en ja, ze loopt al vanaf het moment dat ze los kan lopen de hele kamer rond alsof ze al weken niet anders doet, punt.

Zo, dat voelt goed!

Hoe is dat bij jullie? Voelt het ook als opscheppen wanneer je trots over je kind vertelt? Of heb je juist het idee dan anderen altijd zo opscheppen en er een wedstrijd van lijken te maken? Ik ben daar heel benieuwd naar! Laat het me weten in een reactie 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s