DIY-cadeautip voor opa’s en oma’s: Fotoafdruk op hout

Afgelopen weekend waren zowel mijn schoonmoeder als mijn eigen vader jarig, dus ik wilde graag iets namens Evi knutselen. Nu ben ik daar niet zo’n held in, maar via Pinterest vond ik een erg leuk DIY-cadeautip die ik heel graag eens uit wilde proberen.

Fotoafdruk op hout

Nu ik moeder ben moet ik er toch echt aan geloven; ik moet aan de knutsel. Evi is nog maar ÊÊn jaar, dus echt zelf knutselt ze nog niet, maar voor verjaardagen van bijvoorbeeld opa’s en oma’s vind ik het wel heel leuk om namens Evi iets te maken. Toen Evi 1 week oud was, was Jacco jarig en toen heb ik een afdruk van haar voetje gemaakt en ingelijst. En afgelopen verjaardag van Jacco ben ik ook aan de slag gegaan om iets leuks te maken samen met Evi. En voor mijn eigen oma hebben we Evi een potlood in handen gegeven met een A4-vel voor zich, maar omdat ze meer bezig was met het potlood opeten dan er mee op het vel te krassen, was dat niet bepaald een succes. Voor de verjaardagen van mijn schoonmoeder en eigen vader wilde ik nu wel eens iets leuks en blijvends maken. Een korte zoektocht op Pinterest bracht het volgende idee; DIY-foto-op-hout. Kei leuk, makkelijk en ook nog eens goedkoop. Aan de slag dus. Ik ben echter iets anders dan het voorbeeld op Pinterest te werk gegaan:

Benodigdheden

  • Stuk hout. Zorg dat het hout een glad oppervlak heeft.
  • Een op normaal papier geprinte foto. Zorg dat je de foto op de computer spiegelt als er iets van tekst op staat.
  •  Deco Varnish, te koop bij de Action voor nog geen â‚Ŧ2.
  • Een kwast.
  • Pasje o.i.d. om de foto op het hout glad te strijken.
  • Een sponsje
  • Water

Zo ga je te werk.

cof

Zoek een mooi stuk hout uit, zaag het op maat, schuur het zo nodig glad. Wij hadden nog wat resten Douglas-hout liggen van onze overkapping die perfect waren voor de langwerpige foto’s die ik had uitgezocht. Deze moest ik wel even opschuren om ze glad te maken.

cof

Vervolgens heb ik alle benodigdheden bij elkaar gezocht. De krant gebruikte ik als beschermende ondergrond voor de tafel.

cof

Omdat de foto’s net een ander formaat hadden als de stukken hout, heb ik die eerst op maat geknipt.

cof

Dan heb ik zowel het stuk hout, als de foto ingesmeerd met een laag Deco Varnish.

cof

De foto legde ik op het stuk hout. Met een oud pasje streek ik het voorzichtig glad, zodat alle eventuele luchtbellen er onder uit waren.

cof

Je ziet al een beetje dat de inkt zich aan het hout gaat hechten.

cof

cof

Hetzelfde deed ik bij de tweede foto.

cof

En nu maar laten drogen.

cof

Ik heb de blokken hout met de foto’s een hele dag laten drogen. Daarna heb ik een vaatdoek (kan ook met een sponsje) nat gemaakt (niet te nat) en ben voorzichtig gaan wrijven tot het papier los liet. Met mijn vingers wreef ik de laatste restjes papier er vanaf.

cof

En dit is het resultaat. Helaas was het oppervlak van het linker stuk hout toch niet helemaal vlak en dat zie je, maar desalniettemin vind ik het heel leuk gelukt. Wel zal ik de volgende keer voor ander hout kiezen, omdat het Douglas-hout toch wel erg ribbelig en onregelmatig is.

cof

Als laatste heb ik nog een laagje Deco Varnish over de fotoafdrukken gesmeerd om de afdruk te beschermen. Dat kan ook met vernis.

De oma en opa van Evi vonden het beide een heel leuk cadeau en ze hebben een mooi plekje gekregen!

Leuke DIY-tip toch? Ben jij van plan om dit ook eens te maken? Wat vinden jullie van het resultaat? En wat voor cadeautjes maken jullie namens, of met jullie kinderen? Laat het me weten in een reactie 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s